Home Menu

1975 - Piovaticci

Seizoen 1975

 

Tijdens de Asser-TT van 1974 en de races in Francorchamps werd er door Jan Thiel en Martin Mijwaart gepraat met Eugenio Lazzarini. Eugenio, ook wel Ennio genoemd, racete voor Piovaticci.

 

De baas van het Italiaanse Piovaticci had interesse in de 2 Nederlandse constructeurs en na de Finse Grand Prix gingen Jan en Martin naar Pesaro om een samenwerking te bespreken.

 

De besprekingen leidden tot de ondertekening van een eenjarig contract. Bovendien kocht Piovaticci de complete 1974-er Jamathi met reservemotor en de rest van de onderdelen en het gereedschap dat nog in de werkplaats in Breukelen was. Begin Oktober emmigreerden Martin, met vrouw en kinderen en Jan naar Pesaro.

 

Het was de bedoeling dat er naast een 50cc machine ook een 125cc twin werd ontwikkeld. Door geldgebrek was dat voorheen nog nooit mogelijk geweest voor het Jamathi team.

 

Er werd een geheel nieuw frame geconstrueerd, dat dankzij het kleine formaat van de berijder erg klein kon worden gehouden. Half maart 1975 was de nieuwe 50cc racer compleet en wederom trok de machine veel bekijks van de pers.

 

De machine had gegoten sterwielen, schijfremmen en woog slechts 54 kg. Degene die de machine mocht gaan "beteugelen", Eugenio Lazzarini, was 3 kilogram lichter dan de racer.

 

De machine bleek tijdens het Grand Prix seizoen erg snel te zijn. Door domme pech en een snelle "oude bekende", Angel Niëto, werd de 50cc Piovaticci dat seizoen 2e.

 

jan152-small

Eugenio Lazzarini op de Piovaticci, een zeer snelle combinatie

 

jan999-small 

De 125cc twin werd voor de Asser-TT voltooid

Sluiten
https://www.jamathi.nl/